University of Wolverhampton, MB Building – Structural EngineeringUniversity of Wolverhampton

Redevelopment of the MB Building for Wolverhampton University on the City South Campus, to create new science facilities and laboratories for the Faculty of Science and Engineering.

With a new contemporary look, the building features state-of-the art laboratory facilities for 2,500 undergraduate and postgraduate students and 150 staff. The design includes an area from Stafford Street through which the public can view the inside of the building and see experiments and teaching in action.

The £15 million scheme involved the demolition of single and two-storey extensions and a new six-storey steel-framed extension to the existing five-storey MB Building. The extension involved adaptations of the existing structure including an additional floor at roof level to accommodate significant amounts of plant for the science buildings.  It was necessary to use lightweight concrete for the additional floor, to avoid overloading the existing structures and foundations.

The majority of the external envelope to the existing building was removed and replaced with the exception of a feature entrance panel.

Following investigations into the existing drainage system, a network model of the campus was created to model proposed drainage rates and compare them against existing flows. This necessitated the requirement for buried attenuation tanks to manage surface water run-off. As part of the design of the below ground drainage system, Ridge engineers worked closely with the landscape architects to integrate their design into the final landscaping of the main central courtyard of the campus.

The varying levels of the bedrock across the site were confirmed through site investigations to allow a pad foundation and ground beam solutions to be developed to suit isolated poor ground conditions.

  • 2,500

    Undergraduate and postgraduate students

  • £15 million

    Project scheme

  • 1970's

    Re-use and Extension of Existing Structural Frame